Merkez Parti Genel Başkanı Abdurrahim Karslı, Türkiye Ekonomisinin 2002’den daha zor durumda olduğunu söyledi. Karslı, FED’in faiz ayarlamasının ciddi kırılmalara neden olacağını belirtti.
Merkez Parti Genel Başkanı ve Hukuk Profesörü Abdurrahim Karslı BUGÜN Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu.Türkiye’de henüz tam olarak hissedilmeyen bir ekonomik kriz olduğuna dikkat çeken Merkez Parti Genel Başkanı Abdurrahim Karslı, tüccarın felakete sürüklendiğini belirtti.
Şirket iflasları artacak
Amerika Merkez Bankası’nın (FED) temmuzda yapacağı faiz ayarlamasının Türkiye’de ciddi kırılmalara yol açacağına dikkat çeken Karslı bu durumun kırılmaları iyice tetikleyeceğini belirtti. Karslı, “FED’in temmuzdaki faiz ayarlamasından sonra Türkiye ciddi bir sıkıntıya girecek. Dolar 3 lirayı görecek. Büyük şirketler şimdiden iflas erteleme istemeye başladı” dedi.
Borç özel sektörü yüklendi
Karslı, “Görünmeyen bir kriz var ve bu gittikçe büyüyor. Dolar kısa sürede rekor kırdı. Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildiğinde dolar 1.9 civarındaydı şimdi 3’e doğru ilerliyor. Yüzde 40 kaybımız var bu tüccar için felaket demek. Çünkü 2002’de borç devletin üzerindeydi, özel sektör rahattı. AKP, borcu ihaleler üzerinden özel sektörün üzerine attı. Özel sektörün borcu 2002’de 27 milyar dolardı, bugünkü borcu 275 milyar dolar oldu. Borç özel sektörün üzerine kaydığı için ve borçlanmalar döviz üzerinden olduğu için her geçen gün borç artıyor” dedi.
Mal satacak pazar kalmadı
Ülkenin her geçen gün içe kapanmasıyla mal ürün ihraç edecek pazarın kalmadığına da dikkat çeken Karslı, bu durumun krizi tetikleyeceğini belirtti. Karslı, “Sıfır sorun politikasından mal satacağımız pazar bulamayacak noktaya geldik. Ortadoğu bitti, Suriye bitti, Mısır’la ilişkimiz yok. Mısır’ın limanlarını ihracat için de kullanamıyoruz. Yabancı yatırımları durdu” dedi.