Karslı: ‘Adaletin ve Hizmetin Merkeziyiz!’ (Söyleşi)

24 Mayıs 2018


Genel Başkan Prof. Dr. Abdurrahim Karslı ile Sayım Çınar yeni kurulan Merkez Parti’yi odak noktasına alan bir söyleşi gerçekleştirdi. Seçimler, gelecek günler, Türkiye’nin halleri. Önemli bir söyleşi okurları bekliyor.
Merkez Parti. Hayırlı olsun. Neden merkez?
Önce sağ sol diye böldüler, bir sürü insanı öldürdüler, girdiler çıktılar, oysa ihtiyaç duyulan şey bilikti. Merkez Partiyiz biz. Hukukun, aklın, adaletin, hizmetin, birikmenin merkezi bizim parti. Güzelliklerin partisiyiz. Din, etnik değer üzerine siyaset yapmayacağız.

Peki nasıl yapacaksınız?
Her dinden, her kökenden insan bir arada olacağız. Hak hukuk ve adaleti merkeze alacağız.

Kimler var partinizde?
Eski siyasetçiler, avukatlar, doktorlar, iş adamları, yeni hayata atılmış genç isimler var. %5 eskilerden olsun, tecrübelerinden faydalanalım, %95 ise yeni olsun. Gazeteci ise başarılı, doktor ise başarılı olsun. Sicili temiz olacak. Bu da olmazsa olmazımızdı.
[quote_colored name=”” icon_quote=”no”]“Seçimden önce teorik bilgim vardı, şimdi pratik.”[/quote_colored]

Yeni bir partisiniz, geçen seçimlere katıldınız. Sonuçlardan tatmin oldunuz mu?
Hedefimiz parti listesine isim yazdırmaktı. Kurumsal bir yapı haline gelelim. 81 ilde 81 oy alırsam tamamdır demiştim. Selam verecek insan arıyordum her şehrimizde. Teorik bilirdim, pratiğini öğrendim.

Aynı zamanda yayıncılık yapıyorsunuz, akademidesiniz. Siz kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Ben siyasete ihtiyaçtan girdim. Mesleğim hukuk ve iddialıyım, başarılı oldum. Ticaretle uğraşıyordum, kendi istediğim noktaya getirdim. Hem mesleğini icra eden, hem ders anlatan biriyim. Adalet anlatıyorum, muhakeme anlatıyorum, adliyede tecellisi yok anlattığım şeyin. O zaman neden anlatıyorum? Ben inançlı bir insanım, yalan söylememek en önemli değer. İşte siyasetim yanlışlara yanlış demekten kurulu.

[quote_regular name=”” icon_quote=”no”]“Mevcut siyasetin alternatifiyiz, AKP’nin değil.”[/quote_regular]

Parti kurmak zor mu?
Bizim için zor oldu. Hep engellendik. AKP, CHP’den, MHP’den, HDP’den korkmuyor. Ama biz konuştukça korkuyorlar, ortaya atıyorlar kendilerini. Böyle adalet böyle kalkınma olmaz dedim. Partide çöküşe vesile olanlardan biri de benim. Herkes borçlu, hayaller anlatılıyor bir yandan. Adalet yok ama partide adalet ismi var. Bunları söyleyerek ortaya çıktık. Mevcut siyasetin alternatifiyiz, AKP’nin değil. Evvela milletin birliğini sağlayacağız, terörü bitireceğiz. Adaletli dağılım ve düşündüğü gibi yaşama istiyoruz.

[quote_colored name=”” icon_quote=”no”]“Ölümlerden ölüm beğenin diyorlar.”[/quote_colored]

Ciddi terörle karşı karşıyayız. Bu terörle 90’lara geri döndük.

Stratejik bir karar bu terör ortamı. Kasım seçimine doğru AKP kalırsa istikrar devam eder, yoksa bak böyle olur dedirtmek. Ölümlerden ölüm beğenin diyorlar.

Medyayla ilişkiniz nasıl?
Medyayla ilişkim gittikçe iyileşiyor. Yıllarını üniversitede harcamış bir insanım. Ben milletin adamıyım. Önce Allaha sonra millete dayanıyorum.

Sıkıcı polemikler yaşanıyor sürekli siyasette de medyada da.

Ahlak erozyonu yaşanıyor. Yalnızca bir kural var. Terörün kökünü kazımak gerekiyor.

Yakın dönemde bir seçim var. Nedir beklentiniz?
Tek bir hedefim var. Mesajlarımı anlatmak. Eğitimi güzelleştirmek iyi bir gençlik yetiştirmek adaletin işleyişini düzeltmek istiyorum. Türkiye’de siyaset önden gidiyor adalet ona uyduruluyor.

[quote_colored name=”” icon_quote=”no”]“Türkiye’de seçimi isteyen yalnızca bir kişi var.”[/quote_colored]

Yeni yapılacak seçimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir kişi seçim istiyor yalnızca. Adil değil, güvenli, ahlaki değil. Seçimler sonuçları da değiştirmeyecek.

Eğitime nasıl bakıyorsunuz?
84’ten beri içindeyim. Türkiye’de eğitim yok. Arzu ettiğimiz hiçbir şeyi yapamıyoruz çünkü cehalet var.

4 partiyi kısaca değerlendirmenizi istesek? Liderleri nasıl?
Türkiye bunlardan kurtulmalı. AKP dini alet eder, insanlara korku salar, bizi desteklemezseniz kazandıklarınızı kaybedersinizi körükler. MHP milliyetçiliği alet eder. HDP Kürtçülüğü alet eder. CHP Atatürk’ü kullanır, alet eder. En nihayetinde siyasi ahlak ve adalet yok hiçbirinde.

Umudunuz var mı?
Ben inançlı bir insanım, inanıcımı ve umudumu kaybetmem. Ama şunu biliyorum, bu insanlarla olmaz.

Yeni çalışmalarınız var mı?
Projeler, mesleğimle ilgili devam ediyor. Siyaset ve Adalet adında bir çalışmamız var. Daha önceki kitaplarım da okurlar tarafından ilgi görmeye devam ediyor.

[quote_colored name=”” icon_quote=”no”]“Demografiyle oynamamak gerekiyor.”[/quote_colored]

Öğrencileriniz ne diyor siyasete girmiş olmanıza?
En kıymetli şeyim öğrencilerim. Bir kısmı sevindi, bir kısmı da çok üzüldü. Ama onlarla bir anlaşmam var. Beyazıt’ta miting yapacağım ama o kapıdan girip yine size ders anlatacağım dedim. 4 gün Ankara’dayım, Cuma dersimi veriyorum. Hafta sonunu da evde geçiriyorum.

Son olarak mülteci sorununu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Suriye’yle anlaşıp geri göndermemiz lazım yoksa hayat boyu düzelmez bu durum. Demografiyle oynamamak gerekiyor.